ITIL ITIL® 4 Foundation

ITIL® 4 – Wat is het en wat is het verschil met ITIL® 3?

Digitale transformatie en technologie drijven organisaties naar een nieuwe manier van werken in een snel veranderende omgeving. Daarom is het tijd voor een nieuwe editie van het meest gehanteerde best practice framework voor IT-servicemanagement ter wereld. ITIL is geëvolueerd en klaar om organisaties in de moderne tijd te ondersteunen. AXELOS, de eigenaar van het ITIL-framework, heeft ITIL 4 gepland voor begin 2019, in ieder geval het ITIL 4 Foundation niveau. In de loop van 2019 volgen de vervolgniveaus terwijl alle huidige ITIL v3 niveaus tot juni 2020 beschikbaar blijven.
ITIL 4 en niet ITIL v4

AXELOS voert een grootschalig updateproces uit om de traditionele ITIL-aanpak te veranderen naar de hedendaagse inzichten. Er is een wereldwijde gemeenschap van branchedeskundigen en gebruikers betrokken bij deze ontwikkeling. De onderzoeksfase heeft een jaar geduurd en heeft, zoals AXELOS aangeeft, een evenwichtig, actueel en diepgaand kader opgeleverd.
De officiële naam van de update is ITIL® 4. De vier geeft geen versienummer aan maar een verwijzing naar ‘de Vierde Industriële Revolutie’ die wordt gekenmerkt door robotica, kunstmatige intelligentie, nanotechnologie, quantum computing, biotechnologie, the Internet of Things (IoT), 3D-printen, autonome voertuigen en nog veel meer.
Geïntegreerd servicemanagement

Omdat het niet nodig is om het goede te veranderen zijn de meeste ITIL-concepten behouden gebleven in ITIL 4. Hoewel er nog maar zeer weinig inhoudelijke details openbaar zijn gemaakt, is het duidelijk dat de focus van de nieuwe release ligt op geïntegreerd servicemanagement. Deze visie benadrukt de integratie van veel best practice-kaders zoals Lean, Agile en DevOps met ITIL 4. Dit klinkt nog enigszins vaag maar de eerste publicatie, die beschikbaar is gesteld aan de huidige ITIL-gecertificeerde organisaties en onderworpen is aan strikte vertrouwelijkheid, geeft hier een goede indruk van.
De nadruk ligt op de sleutelbegrippen binnen servicemanagement (dus niet meer specifiek IT-servicemanagement) en hoe de verschillende componenten en activiteiten van de organisatie samenwerken om waarde-creatie door IT-services mogelijk te maken. Dit lijkt de opmaat voor enterprise service management.
Een tipje van de sluier

De ITIL 4 basis wordt gevormd door het service value system (SVS), ter vervanging van het alom bekende ‘vliegwiel’ – de ITIL service lifecycle -, en het four dimensions model van waaruit elk onderdeel van het SVS overwogen dient te worden. De kerncomponenten van het SVS zijn de service waardeketen (the ITIL service chain), de werkwijzen (ITIL practices), de leidende principes (the ITIL guiding principles), de besturing (governance) en continue verbetering (continual improvement).
Een belangrijke constatering is dat de nadruk niet langer meer primair ligt op processen, maar op practices; werkwijzen en de toepassing hiervan. Processen zijn dan ook minder gedetailleerd beschreven en geven voornamelijk praktische aanbevelingen en tips voor de uitvoering ervan. De wijze van toepassing en implementatie wordt overgelaten aan de teams volgens de principes van Lean, Agile en DevOps.
ITIL 4 certificering

AXELOS heeft een nieuw ITIL-certificatieschema bekend gemaakt. Dit is (nog) meer gericht op de praktische toepassing van specifieke taken en behoeften in de markt, met twee routes; ITIL Managing Professional en ITIL Strategic Leader die leiden naar het niveau ITIL Master. De te examineren modules voor de beide routes zullen in de tweede helft van 2019 beschikbaar komen.

Deze Engelstalige training bereidt je voor op het ITIL® 4 Foundation examen.

Informatie aanvragen

Laat voor meer informatie jouw contactgegevens achter, dan bellen of mailen wij je zo spoedig mogelijk terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Locatie

Onze opleidingslocatie is gelegen in Aalsmeer. Vanaf Schiphol, A4/A9 en de nieuwe N201 op slechts 5 autominuten afstand. De à la carte lunch of diner worden verzorgd door een plaatselijk hotel / restaurant.

Bekijk de mogelijkheden

Ik heb mijn week VCP6.5-DCV training als intens en productief ervaren.
Een niet al te grote groep, waardoor er goed gelegenheid was om kennis uit te wisselen.
De trainer is professioneel en weet, ondanks de hoeveelheid materiaal, de stemming erin te houden.
Zeer goede lunch voorziening (van de kaart) om tussen de training door even op te laden.
Kortom, om je VCP6.5 Certificering te halen is deze training, in combinatie met de nodige zelfstudie, zeker een aanrader.

(Alex is geslaagd voor zijn VCP6.5-DCV examen)

- Alex

De Lean Six Sigma sluit goed aan op mijn dagelijkse werkzaamheden. Bij applicatie intakes, worden steeds repeterende handelingen gedaan. Wanneer er sprake is van grote volumes (aantal applicaties) is Six Sigma een zeer goed hulpmiddel om uitkomsten te kunnen voorspellen en fouten er op tijd uit te kunnen halen.

Marc is geslaagd voor zijn Lean Six Sigma – Green Belt examen.

- Marc

De training werd gegeven door een zeer kundige docent. De accommodatie en het cursusmateriaal waren prima op orde. Al deze factoren tezamen maakte het dat ik in de toekomst meer trainingen via Prince IT ga volgen. (Jeroen is geslaagd voor zijn TOGAF Level 1 & 2 examen).

- Jeroen
Duidelijke lesmethoden
Slagingspercentage van 99%
In-house mogelijkheid